Ako u babičky

Ako starostlivo opatrovaný rodinný recept, aj tajomstvo dobrej kuchyne tkvie vo vyváženom spojení kvalitných surovín, poctivého – odovzdaného prístupu a štedrej dávky úprimnej srdečnosti.
 

Aktuálne uvažovanie o interiérovom dizajne sa už niekoľko sezón zameriava na zmysluplnú revíziu tradičných hodnôt. Do popredia sa – ako reakcia na ekonomické, ekologické či etické nešváry – dostávajú témy pokory. Mnohí dizajnéri nachádzajú inšpiráciu v zabudnutej tradícii, v remeselnej zručnosti starých majstrov alebo v prirodzenom tvorivom uvažovaní zbavenom všetkého prebytočného. Z týchto snáh potom pramenia neo-rurálne tendencie – návrat skromného, čestného pôvabu, podfarbeného trochou zasnenej nostalgie. Samozrejme, reč nie je o romantickom poblúznení nejakým staromilstvom. Dizajnéri si nepochybne uvedomujú, že tvoria v 21. storočí, takže neobchádzajú pokrok a „vidiecke“ princípy uplatňujú v kontexte súčasnosti. Interpretujú ich modernými výrazovými prostriedkami, no zároveň ostávajú verní pôvodnej podstate pokory. Neo-rurálny štýl sa výrazne uplatňuje aj v prípade stvárnenia kuchýň: moderní producenti sa nechali zlákať autentickými hodnotami rýdzej krásy alebo prirodzeného účelu, takže do ponuky zaradili atraktívne kuchynské nápady „ako od babičky“. Na nasledujúcich stranách prinášame zopár z nich pre vašu inšpiráciu!

Nábytok britskej formácie Another Country

Naspäť k podstate

Dánsky rodinný podnik Vipp je preslávený svojím odpadkovým košom, ktorý v rôznych variáciách vyrába už od roku 1939. Tento rok sa však predviedol niečím celkom iným – pripravil ucelený súbor kuchynských modulov. Motivované rovnako expertnými požiadavkami na funkčnosť či robustnosť ako v prípade legendárneho koša, i Vipp kuchyne podávajú odpoveď na tie najprísnejšie nároky. Sú vyrobené z povrchovo upraveného oceľového plechu a dopĺňa ich množstvo sofistikovaných detailov – od gumených proti-šmykových profilov na rukovätiach až po originálne vodovodné batérie. Zľahka vidiecka vizáž kuchyne, vychádzajúca z prísne racionálneho usporiadania, nezaprie škandinávsky pôvod.

 

Text: Michal Lalinský

Foto: VIPP