Malá kuchyňa vás neláka? Spojte ju s priestrannou obývačkou!

Malá kuchyňa je praktická len vo výnimočných prípadoch. Každá gazdinka pri svojich kulinárskych dobrodružstvách potrebuje dostatok priestoru, aby mala miesto na prípravu jedla aj jeho odkladanie.

Viac priestoru aj kontaktu

Schodným riešením je spojenie kuchyne s priestrannou obývacou izbou. Takýto postup patrí v súčasnosti k veľmi obľúbeným, no mali by ste si ho dobre premyslieť. Prepojenie týchto dvoch miestností so sebou nesie opticky zaujímavý pohľad na interiér a tiež možnosť tráviť viac času s rodinou. Keďže sú kuchyňa a obývačka nepochybne najviac využívané miestnosti v dome či byte, ich prepojenie túto pozíciu len upevní. Vďaka tomu aj ten, kto práve varí, môže byť v spojení s ostatnými členmi rodiny či pozerať svoj obľúbený program.

Aby ste miestnosti aspoň trochu predelili, zvoľte pri tvorbe interiéru kuchynský ostrovček. Môžete nadeň umiestniť stojan na hrnce či panvice, čo bude nielen praktické pri príprave jedla, ale tiež estetické. Ostrovček sa dá využívať ako priestor na varenie, ale aj ako barový či jedálenský stôl.

Projekty domov rátajú s prepojením miestností

Takéto riešenie sa využíva najmä v menších bytoch, no postupne sa stalo úplne bežnou praxou aj v domoch. Pri stavbe nového domu veľkosť kuchyne určujete už na začiatku.

Projekty domov na mieru sú skvelou formou, ako si nechať navrhnúť kuchyňu snov prakticky bez obmedzení. Stačí zodpovednému projektantovi vysvetliť všetky svoje požiadavky. Na trend spájania kuchyne s obývačkou však reagujú aj architektonické kancelárie, ktoré sa zaoberajú katalógovými projektmi – samostatnú kuchyňu tu snáď už ani nenájdete.

Pachom či hluku sa nevyhnete

Hoci je spojenie kuchyne s obývačkou praktickým riešením, je potrebné ešte pred konečným rozhodnutím poznať aj nevýhody. Prenikaniu pachov počas prípravy jedla na obývaciu stranu často nezabránite, a to ani pomocou otvoreného okna či výkonného digestoru. O to horšie je, ak sa vám podarí niečo pripáliť. V prípade, že niekto sleduje televíziu, môže ho rušiť hluk kuchynských spotrebičov či štrngot kuchynského náradia. Oplatí sa zaobstarať si minimálne tichú umývačku riadu.

 

Foto: Bigstockphoto