Nová generácia domácich spotrebičov

 

Hoci zvládajú mnoho funkcií, sú ľahko ovládateľné aj pre malé dieťa. Spĺňajú najvyšší bezpečnostný štandard a na ich údržbu je potrebné minimum času. Spotrebiče novej generácie pracujú rýchlo, ticho a veľmi úsporne. Presvedčia svojou všestrannosťou a atraktívnym dizajnom.

Elektrické rúry

Nový sortiment má moderný, lineárny dizajn, ktorý perfektne a harmonicky dopĺňa súčasnú zabudovateľnú kuchyňu.

 

Rúry na pečenie sú vybavené desiatkami rôznych programov. Rúre stačí oznámiť, že pečie pizzu alebo bábovku, alebo sa s ňou dohodnúť, aby kura bolo chrumkavé presne o šiestej hodine. Práve to je trend vo vývoji rúr na pečenie: automatické ovládanie, dobre čistiteľné materiály, jednoduchá manipulácia.

Parná rúra: Aby vaša strava bola ešte zdravšia parná rúra prichádza s novým spôsobom prípravy jedál, pri ktorom je uchovaná väčšina vitamínov a minerálnych látok, vôňa, chuť, konzistencia aj farba potravín. Proces varenia prebieha tak že aj pri príprave napr. ryby, zemiakov a zeleniny spolu zostáva zachovaná jedinečná aróma aj chuť každej potraviny.

Pyrolýza – čistia sa samy

Pyrolýza je funkcia pre odstraňovanie nečistôt v rúre. Vysoká vnútorná teplota (do 500 °C) zaručuje vypálenie všetkých nečistôt. Po skončení pyrolýzy stačí popol poutierať vlhkou handričkou.

Pohodlnejší prístup

Tento zabezpečujú vysúvacie plechy s úplným prístupom v akejkoľvek pozícii. Pomocou tohto systému je možné plech vysunúť kompletne von z rúry, aby bol na 100 % prístupný.

Bočné otváranie

Niektorí výrobcovia majú v ponuke elektrické rúry s otváraním dvierok doprava alebo doľava. Tento spôsob vyhovuje pri umiestnení rúry vo vysokom nábytku alebo ľuďom so zníženou pohyblivosťou, ktorým uľahčuje manipuláciu s potravinami.

Varné panely

Je možné ich zabudovať takmer kamkoľvek do pracovnej dosky, a to nezávisle od rúry na pečenie. Ovládanie je integrované na varnej doske a prebieha buď prostredníctvom otočného gombíka, alebo prostredníctvom senzorových políčok.
Ľahkým dotykom senzorových políčok možno jednoducho variť a regulovať teplotu. Vďaka rôznemu usporiadaniu varných dosiek s rámami alebo bez nich je možné uspokojiť individuálny vkus.

Sklokeramické varné panely

Zásluhou dokonale plochého povrchu možno používať hrnce akejkoľvek veľkosti, ohrev je rýchly a dobre sa čistia. Obsahujú rýchlovarné zóny, ktoré dosahujú varné teploty oveľa rýchlejšie než zóny štandardných varičov a tiež rýchlo reagujú na zmeny nastavenia teploty. Hi-light technológia rozžeraví platňu už počas 3 sekúnd a súčasne zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla na ploche.

Varné zóny s rozličnými priemermi sa prispôsobia veľkosti hrnca. To umožňuje optimálne využitie tepla a zabraňuje jeho úniku. Ukazovateľ zvyškového tepla informuje o tom, ktorá varná zóna je ešte teplá. Takto je možné i po vypnutí prístroja využiť zvyškové teplo, a hlavne zabrániť popáleniu. Top modelom sklokeramických dosiek je indukčná doska.

Indukčný ohrev

Pri tomto druhu ohrevu sa vytvára elektromagnetické pole. Energia sa prenáša (indukuje) priamo na feromagnetické dno varnej nádoby. Teplo vzniká len v nádobe. Varné pole zostáva relatívne chladné! Prívod tepla je možné presne a rýchlo regulovať, takže sa nepripália ani tie najchúlostivejšie pokrmy.

Plynové varné dosky

Uprednostňuje ich väčšina profesionálnych kuchárov; sú ekonomické a okamžite reagujú na požadovanú zmenu tepla. Okrem toho spoľahlivo pracujú so všetkými typmi hrncov, dokonca aj keď nemajú dokonale rovné dno. Dnešné plynové varné dosky majú zapaľovanie pomocou zapaľovacieho gombíka a niektoré automaticky zastavia prísun plynu, ak oheň náhodou zhasne. Povrch z tvrdeného skla zabezpečuje ľahké čistenie.

Umývačky riadu

Umývačka riadu je v kuchyni spojencom a priateľom. Okrem toho, že šetrí čas, energiu a vodu, je o nej známe aj to, že šetrí vzťahy.

Každý z modelov má veľa užitočných vlastností:

  • nastaviteľné police na rôzne veľké riady,

  • bezpečnostný systém, ktorý bráni vytopeniu v prípade, že dôjde k netesnostiam, a 

  • energeticky úsporné programy.

Súčasné modely umývačiek riadu pracujú veľmi efektívne a samy dokážu podľa stupňa znečistenia riadu rozhodnúť, aký je potrebný program pre umývanie.

Prečo?

Pretože:

  • automatické umývanie riadu je oveľa hygienickejšie ako ručné,

  • umývačka umýva riad v teplote až do 70 °C, čo pri bežnom umývaní nie je možné dosiahnuť,

  • umývanie riadu aj s polovičnou náplňou v hornom koši alebo objemného riadu v dolnom koši – vyberateľný horný kôš,

  • umytý riad je dokonale suchý a lesklý,

  • pri umývaní najúspornejšie modely spotrebujú iba 13 litrov vody pre umytie 12 súprav, bežná spotreba vody pri takomto množstve riadu je až 80 litrov ,

  • malé množstvo vody spotrebuje na ohriatie malé množstvo energie,

... a 14 dní, ktoré ročne venujete ručnému umývaniu riadu, môžete stráviť omnoho príjemnejšie

Variabilná spotreba

Umývačky s touto funkciou prispôsobujú spotrebu vody a elektriny množstvu vloženého riadu.

Senzor znečistenia vody

Pokiaľ je voda dostatočne čistá, použije ju umývačka znovu, čím sa dosiahne vysoká úspora vody, pri zachovaní rovnakej kvality umývania.

Chladničky, mrazničky

Od čias chladenia v miestnostiach s ľadom sme ušli už kus cesty a vy si môžete zaobstarať kombináciu chladničky a mrazničky, ktorá bude presne vyhovovať vašim potrebám, bude úsporná a šetrná k životnému prostrediu.

 

Štatistika hovorí, že v slovenských domácnostiach pracuje viac ako 2 milióny chladničiek a mrazničiek, ktoré majú až 19 % podiel na celkovej spotrebe elektrickej energie.

So spotrebou energie priamo súvisí aj typ energetickej triedy. Tento údaj má za úlohu poskytnúť jednoduchú a zrozumiteľnú informáciu o tom, do akej miery je chladnička energeticky náročná. Typy energetickej triedy sa udávajú pomocou písmen abecedy. Čím je písmeno bližšie k začiatku abecedy, tým je zariadenie energeticky menej náročné. Treba však upozorniť, že energetická trieda neoznačuje iba spotrebu energie, ale prihliada sa aj na iné parametre (napr. užitočný objem a pod.), a preto energetickú triedu možno považovať za spotrebu s prihliadnutím na užitočný objem chladničky. Napriek tomu je však tento údaj pre porovnanie energetickej náročnosti chladničky dostačujúci.

Ochrana proti baktériám

Interiér spotrebičov s chladiacim priestorom je chránený „imunitným systémom“: steny a vnútorná strana dvierok sú pokryté špeciálnou úpravou s obsahom iónov striebra, ktoré zabraňujú rastu a množeniu mikroorganizmov. Táto ochrana je účinná počas celej životnosti spotrebiča. To znamená hygienickejšie a bezpečnejšie skladovanie potravín.

Dlhšie uchovávanie potravín

Výskumu a vývoj s cieľom predĺženia doby skladovania čerstvých potravín priniesol výsledok v podobe dvoch samostatných oddelení. Obe zásuvky je možné nastaviť samostatne. Pri teplote 0 °C a nízkej hladine vlhkosti môžete skladovať mäso, ryby a syry pri ideálnych podmienkach. Vysoká vlhkosť je ideálna na skladovanie šalátov, ovocia a zeleniny. Teraz môžete skladovať všetky typy potravín pri ideálnej teplote a vlhkosti a zostanú tak čerstvé až trikrát dlhšie než v „tradičnej“ chladničke. Okrem toho si potraviny zachovajú dôležité vitamíny a minerály dlhší čas.

No frost

Funkcia no frost odbúrava potrebu rozmrazovania chladničky. Chladiaci aj mraziaci priestor sa odmrazuje automaticky. Odmrazená voda sa samočinne odparuje. Princíp chladenia tu spočíva v neustálej cirkulácii chladného vzduchu od chladiaceho výparníka do jednotlivých priestorov chladničky a mrazničky. Táto priama cirkulácia je využitá pre vytvorenie rôznych teplotných zón.

Text: Redakcia 

Foto: Fagor