Odolný vinyl ušetrí peniaze v kuchyni

Podlaha v kuchyni znáša každodenný nápor rôznych nehôd. Poškodzujú ju nárazy spadnutého noža, pády hrncov pri varení, odsúvanie stoličiek pri obede či rozliate tekutiny. Každá krásna podlaha sa tak po čase môže ukázať ako menej kvalitná. Mali by sme teda dbať na jej správny výber, pretože každý materiál má iné predpoklady pre využitie v danom priestore. Drevo v kuchyni totiž nemusí byť vždy najlepším riešením a krytina, ktorú máte v obývačke, nemusí byť tou najvhodnejšou do kúpeľne alebo detskej izby.

Ak sa v kuchyni pohybujete pomerne často a máte malé deti, prvoradým kritériom by pre vás mala byť praktickosť a ľahká údržba. Drevené podlahy a lamináty sú voči nárazom menej odolné a pamätajú si každý silný úder aj nadmernú vlhkosť. Preto ich výber dobre zvážte. Ideálny je napríklad vinyl. Ten sa ľahko udržiava, je odolný a pomerne rýchlo sa prispôsobí izbovej teplote. Navyše, je aj cenovo prijateľnejší. Nemusíte sa však báť, že sa budete cítiť ako v nemodernej kuchyni. Na rozdiel od minulosti ponúkajú výrobcovia vinylu širokú škálu rôznych dekorov. Kolekcie Bacana a Laguna, z ktorých každá obsahuje celkom 12 dekorov, zaručujú príjemný povrch s jemným žilkovaním a reálnou štruktúrou drevín ako na pohľad, tak aj na dotyk. Naviac sa jedná o vinylové podlahy so zámkom, ktoré sa ukladajú plávajúcim spôsobom, tak ako ste zvyknutí pri drevených či laminátových podlahách. Je ideálnou možnosťou, ak hľadáte rustikálny vzhľad kuchyne. Alternatívou je tiež kamenná dlažba. Tá je však na dotyk chladná a pri dopade veľmi tvrdá. Nie je preto najvhodnejším výberom pre rodiny s malými deťmi.

 

Pri čistení podlahu klasicky zametáme, vysávame, pri väčšom zašpinení ju vytrieme. Vždy však dbáme, aby bola handra alebo mop veľmi dobre vyžmýkaná. V prípade vinylových podláh možno pri väčšom zašpinení použiť polyuretánový čistič. Kolieskové stoličky a ďalší pohyblivý nábytok je dobré vybaviť kolieskami typu W.

Vinylové podlahy sa dnes dajú ukladať už oveľa jednoduchšie a rýchlejšie ako tomu bolo v minulosti, a to vďaka zámkovému spoju. Montáži by mala predchádzať 24-hodinová teplotná aklimatizácia materiálu v miestnosti, v ktorej budete podlahu ukladať. Pred kladením je najlepšie pôvodnú podlahu odstrániť. Ak sa ju však z akýchkoľvek dôvodov rozhodnete ponechať, zabezpečte, aby sa pod jej povrchom nevytvárali vzduchové bubliny. Okolo stien miestnosti by ste mali nechať 3-5 mm dilatačné špáry. Montáž vinylu so zámkovým spojom si na rozdiel od toho tradičného nevyžaduje pevné lepenie k podlahe, z hygienických dôvodov sa však odporúča nalepiť napevno vo vlhkých miestnostiach. Pre dosiahnutie vyššieho komfortu z užívania krytiny výrobca odporúča použiť izolačnú vrstvu a špeciálne vyvinutú protišmykovú a akustickú podložku.

 

TEXT: Redakcia

FOTO: DESIGNline