Do kuchyne dorazili špičkové technológie

Vývoj domácich spotrebičov ide neustále vpred a takmer každým dňom sa objavujú novinky, ktoré majú ešte viac spríjemniť a uľahčiť starostlivosť o domácnosť. Okrem štýlového dizajnu, domáce spotrebiče prinášajú mnohé inovatívne technológie, ktorých využívanie spríjemní prácu v kuchyni. Niekoľko z týchto noviniek vám predstavíme.
 

Čerstvý vzduch pre potraviny
K posledným inovačným trendom patrí inšpirácia z profesionálnej techniky. Do oblasti chladenia sa dostala napríklad technológia TwinTech. Technológia dvojitého chladenia oddeľuje jednotlivé chladiace okruhy – jeden ochladzuje mrazničku, zatiaľ čo druhý zabezpečuje chladenie chladničky. Tým sa v chladničke udržuje optimálna vlhkosť pre dlhšiu trvácnosť potravín. Systém udržiava vlhkosť na úrovni 65 – 90%, ktorá garantuje sviežosť ovocia a zeleniny až po dobu 10 dní.

Kuchyňa ONEtouch, www.gruppoeuromobil.com, Dizajn: R&SEuromobil, Roberto Gobbo, Edoardo Gherardi

Ďalšou inováciou, ktorá predlžuje čerstvosť potravín, je Active Oxygen. Technológia Active Oxygen napodobňuje spôsob, akým je v prírode vytváraný čerstvý vzduch, a využíva ozón, ktorý v správnom množstve prirodzene prispieva k čistote vody a vzduchu. Aktívny kyslík prítomný vo vnútri chladničky znižuje šírenie baktérií až o 90 % a výskyt nežiadúcich pachov až o 70 %. Celkovo spomaľuje proces zrenia ovocia a zeleniny a zabraňuje šíreniu baktérií v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch. To znamená, že čerstvosť a kvalita potravín (vrátane chute, vône, tvaru a nutričných vlastností) sú zachované dlhšie.

Ako funguje funkcia Active Oxygen? Vo vnútri chladničky na strope je umiestnené zariadenie, ktoré sériou drobných elektrických výbojov spúšťa chemickú reakciu medzi tromi atómami kyslíka a vytvára molekuly ozónu. Preto je aj v chladničke jemne cítiť vôňu, s akou sa stretávame po búrke.
Je to užívateľsky veľmi jednoduché: podľa potreby je možné vyrábanie ozónu zapnúť a vypnúť tlačidlom na displeji alebo na ovládacom paneli chladničky. V zapnutom režime sa častice aktívneho kyslíka uvoľňujú automaticky každú pol hodinu na 4 minúty. Chladnička si sama určí, koľko aktívneho kyslíka je treba. Navyše, Active Oxygen nespotrebováva žiadnu pridanú energiu, takže nezvyšuje spotrebu.

Pečenie pre zábavu

Výrobcovia spotrebičov samozrejme neopomínajú ani oblasť varenia a prišli s niekoľkými vylepšeniami svojich produktov pre dosiahnutie úplne inovatívneho riešenia pre jednoduché a praktické použitie. Predovšetkým veľké rodiny alebo vášniví kuchári určite ocenia nové modely rúr na pečenie, ktoré ponúkajú flexibilný vnútorný priestor, ktorý aj pri zachovaní vonkajších rozmerov 60 cm na výšku a 60 cm na šírku a štandardnej veľkosti zabudovania, majú vnútorný objem 77 litrov, teda o 32 % viac oproti klasickým rúram.
Väčšie rozmery ventilátora a jeho vylepšený dizajn garantuje efektívnejšiu cirkuláciu vzduchu a rovnomerné výsledky pečenia na každej úrovni. Výsledkom je, že môžete piecť na viacerých plechoch súčasne, a tým výrazne ušetriť čas. Pre viditeľnosť v rúre prinášajú nové modely bodové osvetlenie umiestnené tesne za dvierkami rúry, takže priebeh pečenia môžete poľahky skontrolovať aj letmým pohľadom zvonka.
Doslova pocit z budúcnosti prinášajú rúry s interaktívnymi obrazovkami a WiFi pripojením. Vďaka týmto vylepšeniam môžete načítavať vlastné recepty, prepojené s definovanými variacimi programami. Ako šetrič obrazovky si môžete nastaviť napr. rodinnú fotografiu. Prepojenie s rúrou pomocou WiFi vám umožní napr. zobrazovať stav rúry a aktuálny program doslova odkiaľkoľvek.

Netradičné a veľmi praktické riešenie prináša vo svojich rúrach spoločnosť Hotpoint. Umožňuje jednoducho rozdeliť rúru pomocou izolačného rozdeľovača na dva samostatné priestory, ktoré môžete variabilne využiť podľa aktuálnej potreby a v rúre piecť naraz viac pokrmov v oddelených priestoroch pri rôznych programoch a dokonca aj teplotách pečenia alebo naopak efektívne využiť iba jednu alebo druhú časť rúry a nezohrievať celý jej vnútorný priestor.

Varte ako profesionáli

Z profesionálnych gastro zariadení prenikli technológie aj do oblasti varenia. Varné indukčné panely sa takmer okamžite zohrejú na požadovanú teplotu a následne sa samé regulujú. Systém Direct Access uľahčí prácu, pretože si správnu teplotu navolíte len jednoduchým stlačením dotykovo otočných ovládačov. Navyše, na najnovších indukčných paneloch môžete variť na viacerých varných zónach naraz, bez ohľadu na veľkosť a tvar nádob. Varná plocha sa automaticky prispôsobí tvaru hrncov a panvíc, takže na prázdnych výhrevných plochách nedochádza k plytvaniu elektrickej energie.

Technologické novinky nájdete aj v umývačkách riadu. Tie zvládnu jemné umývanie krehkých pohárov v hornom koši pri zachovaní intenzívneho umývania hrncov v spodnom. Vodné trysky vo väčšine umývačiek riadu striekajú iba v jednom smere. Spoločnosť Electrolux však zavádza novinku - prídavné rameno FlexiSpray, pracujúce v dvoch osiach, rotuje okolo riadu. Obsah umývačky bude čistý, bez ohľadu na to, ako je riad uložený.

Perte bielu a farebnú bielizeň spolu

Roztriediť bielu a rôznofarebnú bielizeň, to je rituál, ktorý pred praním musí urobiť každý, a to aj v prípade, že používa špeciálne pracie prášky a gély na ochranu farieb. Viete si bez toho predstaviť pranie? Technológia priameho vstrekovania Direct Injection to umožňuje. Premieňa prací prostriedok od prvých minút prania na penu s čistiacim výkonom o 60 %
vyšším než v tradičnej práčke. Vďaka tomu je možné znížiť teplotu prania na iba 20 °C s efektom rovnakým ako pri praní na 40 °C, takže je možné prať bielu a farebnú bielizeň spolu bez toho, aby sa vzájomne odfarbila a pritom s perfektným odstránením všetkých škvŕn a nečistôt. Pod bubon práčky je
totiž pridaný okruh pre mixovanie pracieho prostriedku (prášku alebo gélu) s vodou. Okruh premieňa prací prostriedok ešte pred vypustením do bubna na extra účinnú penu, ktorá je následne vstreknutá do bielizne. Naopak u tradičných práčok je prací prostriedok spláchnutý vodou priamo do bubna a až zvýšením teploty a mechanickým pohybom je z neho vytvorená pracia emulzia. Hrozí však, že sa nerozpustí všetok a zostane usadený na dne bubna alebo v bielizni. Navyše je potrebná vyššia teplota, aby bola bielizeň perfektne čistá.

Text: redakcia v spolupráci s firmami
Foto: Hotpoint, Electrolux, Nardi, Euromobil