Domáci kávový kútik: Koľko peňazí naň potrebujete?

Slovensko je krajina mnohých vášnivých kávičkárov, ibaže väčšina z nich uviazla pri instantnej káve alebo pri tradičnom „turkovi“, teda pri mletej káve zalievanej horúcou vodou. Rýchlo rastie aj segment kapsúl do kávovarov, ibaže toto všetko je len o ľuďoch, ktorí do seba potrebujú dostať dávku kofeínu. Nie o tých, ktorí si chcú kávu vychutnať všetkými zmyslami.

Náš článok je určený pre ľudí, ktorí milujú arómu čerstvo pomletej kávy. Pre tých, ktorí majú čas a chuť objavovať nové chute a pitie kávy pre nich nie je len rýchly proces prehltnutia dúškov niečoho, čo so skutočnou kávou nemá nič spoločné. Vnorte sa s nami do tajov kávového sveta a z prípravy tohto čarovného nápoja si spravte rituál.

V supermarketoch kvalitnú kávu nekúpite

Hlavným mínusom instantnej, teda rozpustnej kávy, je kvalita samotnej suroviny, z ktorej bola vyrobená,“ hovorí Peter Szabó z pražiarne kávy Coffeein a pokračuje: „Človek nevie, čo pije, pretože je to už raz uvarená káva. Viacero štúdií pritom ukázalo, že rozpustná káva sa robí z poškodených alebo plesnivých zŕn. Jednoducho z kávového odpadu, ktorý nikto nechcel.“

Postačujúca kvalita zŕn nie je ani v supermarketových kávach. Zrná vykazujú chybovosť, mnohokrát pochádzajú ešte z nedozretých kávových čerešní, prešli podradným spracovaním a v jednom balíčku sa nachádza káva z mnohých rôznych kútov sveta s rôznymi chuťovými predispozíciami. A viete, ako to dopadne, keď dokopy zmiešate viacero rôznych farieb. Nevznikne z toho nič príjemné.

Ideálne samozrejme nie je ani kupovanie mletej kávy. Tá totiž začne krátko po zomletí zvetrávať a sami sa pripravíte o unikátny pôžitok z čerstvého produktu. Nevýhoda v tomto prípade spočíva aj v skutočnosti, že nevidíte, ako vyzerali zrná. Dá sa predpokladať, že išlo o vyselektované polámané a nekvalitné kávovníkové zrná, ktoré bolo nutné pomlieť, aby zákazníci radšej nevideli, čo pijú. Ak teda hovoríme o kávach, ktoré nájdete v bežných supermarketoch,“ vysvetľuje Peter Szabó.

Na začiatok si spravte pokus

Petra, ktorý sa v kávovom biznise pohybuje už desaťročie, sme sa opýtali, ako by mal postupovať kávičkár s chuťou napredovať. Teda ten, kto stále pije instantnú alebo zalievanú kávu, ale chce sa posunúť ďalej a viac si to užívať. Aké by mali byť jeho prvé kroky?

Skúste si urobiť taký pokus. Kúpte si čerstvo praženú zrnkovú kávu, pomeľte si ju na ručnom mlynčeku a pripravte si ju napríklad vo french presse, ktorý sa dá kúpiť doslova za pár eur. Vedľa si postavte pohár, v ktorom si zalejte mletú kávu. Rozdiel bude enormný. Tá aróma vás dostane. Chuť takisto, ale ja na príprave kávy milujem najviac práve arómu. Som jednoducho totálny fanatik do vôní káv,“ usmial sa Peter Szabó.

Minimálne náklady začínajúceho kávičkára

Napredovanie je spojené aj s určitými nákladmi, avšak nie veľkými. Každý si môže zvoliť cestu, na ktorú má. Kvalitná káva sa pritom dá pripraviť aj s výbavou za niekoľko desiatok eur.

Videl by som to tak na 40 eur,“ skonštatoval Peter. „Za túto sumu si môžete kúpiť french press a ručný mlynček na kávu značky Lodos. Táto kombinácia je vhodná pre ľudí, ktorí pijú zalievanú kávu. Verte mi, keď zo zalievanej prejdete na toto, už sa nikdy nevrátite späť. Začne sa vaša kávičkárska cesta, ktorá vás prinúti bádať a ochutnávať. Objavíte nekonečný nový vesmír, prestane vám stačiť uniformná chuť jedinej kávy a začnete hľadať hlbšie a zaujímavejšie chute. Za mňa je fajn alternatívou aj moka kanvička (koťogo), ktoré dokáže vyextrahovať značné množstvo chutí. Navyše je to lacná a jednoduchá metóda prípravy, ku ktorej takisto postačí ručný mlynček.

Kávový kútik do 300 eur

Ten, kto by sa chcel kávovo vyzbrojiť v sume do približne 300 eur, má niekoľko alternatív. Mal by si zabezpečiť mlynček a okrem neho napríklad spomínaný french press alebo moka kanvičku. „Ak chcete svoje kávové umenie posunúť na vyššiu úroveň, môžem vám odporučiť V60, chemex alebo aeropress na prípravu filtrovanej kávy a k ním ručný mlynček na kávu Timemore C2 alebo elektrický mlynček na kávu Wilfa Svart. K tomu odporúčam aj kanvicu na vodu s husím krkom a v neposlednom rade nejakú spoľahlivú baristickú váhu,“ vymenoval Peter, podľa ktorého by kávičkárom z 300 eur ešte ostalo niečo navyše na kvalitnú výberovú kávu od Coffeeinu.

Do automatického kávovaru by Peter pri tomto rozpočte nešiel. „Ak chcete skutočné espresso, tak do 300 eur to bohužiaľ nebude. Plastový pákový stroj je aj za 170 eur, ale nebude to dobrá káva. Bola by to len atrapa espressa, takže osobne by som odporúčal šetriť ďalej. Nemá to vyznieť zle a neúctivo, ale naozaj sa to neoplatí.

Kávový kútik do 800 eur

Kávičkárovi, ktorý si môže dovoliť preinvestovať takúto sumu, sa už otvárajú veľmi zaujímavé možnosti. Svoju kuchyňu si vie vybaviť kávovarom pripravujúcim výbornú kávu.

Ak si chcete dopriať espresso z pákového kávovaru, tak by som odporučil kombináciu Rancilio Silva a mlynček Rocky alebo kávovary od Gaggie kombinovať s mlynčekmi Eureka Mignon. Tu sa viete dostať už na celkom fajn espresso. Pri rozpočte nad 600 eur môžem odporučiť aj akýkoľvek automat. Ktorýkoľvek De’Longhi stroj od 600 eur vyššie spraví fajn kávu.“

Kávový kútik nad 800 eur

Solventnejší zákazníci, ktorí majú k dispozícii takýto rozpočet, sú na tom veľmi dobre a vo svojich domovoch si budú môcť vychutnávať ozaj vynikajúcu kávu.

Pri sume okolo tisíc eur je už v podstate jedno, aký automat si vyberiete. Sú dosť uniformné a reálne sa mení len ich dizajn. Ich centrálne jednotky a vnútro sú takmer totožné, takže pri slepom teste bežný človek nepríde na to, či má espresso z Jury, De’Longhi alebo Saeca. Odporučiť by som mohol napríklad De’Longhi PrimaDonna Soul, ktorého cena sa pohybuje okolo 1 300 eur. To je už automat výbornej triedy, ktorý v nových reklamách odporúča aj Brad Pitt,“ zasmial sa Peter Szabó.

Kvalitná príprava si žiada kvalitnú kávu

Kávový kútik máme vybavený, ale to ešte samozrejme nestačí. Doplniť ho treba aj kvalitnou a hlavne čerstvo praženou kávou, ktorá aktivuje všetky zmysly. „Či si ľudia vyberú prípravu kávy cez filter, prípadne espresso z automatu alebo pákového kávovaru, tak najdôležitejšia je napokon surovina, ktorú využijú. Teda káva. My v Coffeeine si to dobre uvedomujeme, a preto pracujeme s výberovou kávou z najčerstvejších zberov.“

Na eshope www.coffeein.sk, si môže každý zákazník prehľadne vybrať tmavšie pražené kávy na espresso alebo svetlejšie praženia vhodné na filter. Pri každej káve je uvedený detail produktu s množstvom informácií. Ak by sa kávičkár aj tak nevedel rozhodnúť, vieme mu ponúknuť aj malé degustačné balenia káv po 100 gramoch. Na záver rád zdôrazním, že našou zásadou je čerstvé praženie a rýchla dodávka,“ dodal Peter Szabó.

www.coffeein.sk