Grilovacia sezóna je tu! Máte všetko pripravené?

Grilovanie je u nás veľmi obľúbený spôsob prípravy jedla. Často je spojený so stretnutiami rodiny či priateľov. Kto by to namal rád: vôňa skvelého jedla, smiech, rozhovory, slnko? To všetko ku grilovaniu patrí. Čo si však potrebujeme vopred nachystať aby sa z príjemnej grilovačky nestala nočná mora? 

Gril je základ

Ak ešte nemáte gril, je najvyšší čas zistiť si možnosti. Tých je hneď niekoľko: klasický gril na drevené uhlie, elektrický alebo plynový gril. Každý z nich má svoje klady aj zápory a tiež jedinečné vlastnosti. Dopredu by ste mali zvážiť, pre koľkých ľudí budete jedlo pripravovať a tomu prispôsobiť veľkosť grilu. Nie menej dôležitý je typ paliva, vybavenie a finančné možnosti. Na jednotlivé druhy grilov sa pozrieme trochu bližšie:

Gril na drevené uhlie

Klasický model, ktorý je obľúbený pre jedinečnú a nezameniteľnú údenú chuť grilovaných pokrmov. Je dostupný vo všetkých cenových kategóriách a veľkostiach. Výhodou je jednoduchá montáž a skladovanie. Nevýhodou je, že si budete musieť na jedlo chvíľu počkať,  pretože ho treba dlhšie rozpaľovať.

Elektrický gril

Obľúbený predovšetkým všade tam, kde nie je k dispozícii záhrada. Hodí sa na grilovanie na balkónoch či terasách. Je skladný, má krátky čas zahrievania, nevytvára žiaden dym a jednoducho sa čistí. Nedocenenou výhodou je rovnomerné rozloženie tepla na grilovacej ploche, vďaka čomu sa hodí aj na zapekanie pokrmov.

Plynový gril

Je typický rýchlym uvedením do prevádzky a jednoduchým regulovaním ohňa. Väčšina plynových grilov má aj vedľajšie horáky, čo umožňuje efektívnu prípravu jedla. Nevytvárajú dym, a preto sú vhodné aj na balkóny.

Nezabudnite na náradie

V súčasnosti ponúka trh veľké množstvo vychytávok, ktoré vám grilovanie nie len zjednodušia ale aj spríjemnia. Samozrejme, že by ste to zvládli aj vidličkami, ale mať dlhú vidlicu či grilovacie kliešte je nielen pohodlnejšie, ale aj bezpečnejšie. Ďalším vhodným náradím, ktoré určite oceníte je obracačka na mäso. Ak holdujete steakom či burgerom nezabudnite ani na digitálny teplomer. Základom sú tiež ochranné pomôcky ako je zástera a ohňovzdorné rukavice.

Čo ešte budete potrebovať?

Keďže sa grilovačky väčšinou natiahnu až do večerných hodín, nezabudnite sa poistiť proti bodavému hmyzu. Dobre poslúžia napríklad citronelové sviečky. A čo by to bola za grilovačka bez pitného režimu? Dostatok tekutín zabezpečia džbány s kohútikom, kde si môžete pripraviť osviežujúce limonády či ľadové čaje. Chladené nápoje budú po ruke vďaka prenosným chladiacim barom, stolom a boxom.

Text: Redakcia

Foto: Hornbach