Kampotské korenie - najvzácnejšie zo všetkých korení

Čierne korenie je komoditou, ktorú nájdete takmer v každom obchode v regáli s korením. Aj keď je každá guľôčka a každý nadrvený úlomok zdanlivo rovnakým produktom, niektoré čierne korenia sa od seba nemôžu viac líšiť. Rozdiel je v cene, chuti, ale tiež dopade jeho pestovania na naše životné prostredie a farmárov, ktorí ho vypestovali.

S .pepper..field získate originálny darček na Vianoce, či kreatívny firemný darček.

Masová produkcia korenia, v ktorej sú podobné praktiky úplne bežné, neuveriteľným spôsobom devastuje nielen pôdu, ale je náročná aj na vodné zdroje a zaťažuje životné prostredie celej lokality. Navyše je také korenie pestované s pesticídmi, vykupované pod cenu, a neustále sa presúva po trhoch, kde je v tonách rozpredávané ďalším a ďalším predajcom. Jeho cena tak rastie a časom, ktorý býva dlhý minimálne niekoľko mesiacov, klesá už aj tak nevalná chuť.

Obsah jedného vrecka korenia zakúpeného v supermarkete má za sebou cestu plnú pesticídov, emisií a nekalých obchodných praktík. Existuje však aj iný spôsob pestovania, etickejší a pozitívnejší, ktorý sa týka aj nášho korenia, teda pravého Kampotského korenia od .pepper..fieldu. To je unikátne nielen oblasťou, v ktorej je pestované, ale líši sa predovšetkým prístupom farmárov a spôsobom, akým sa dostáva až do vašich rúk.

Žiadne pesticídy, žiadne umelé hnojivá, len prirodzený proces, počas ktorého sú rastliny korenia pestované už tisíce rokov. Kampotskí farmári sú verní pestovateľským postupom svojich predkov, vďaka ktorým sú schopní vypestovať zrná korenia jedinečnej chuti.

Prví Česi v histórii, ktorí vyhrali gastronomického Oscara

Kampotské korenie má rôzne farby a podoby, ktoré sú ale z rovnakej rastlinky a farba sa líši iba stupňom zrenia a spracovania, čo má za následok rozdielne chute jednotlivých guličiek. Toto korenie má veľmi vysoké štandardy, gulička musí mať presne danú veľkosť, hustotu, farbu, musí byť zbieraná a preberaná ručne, bez použitia chémie. Farmári sa o korenie starajú ako o bábätko.

V minulom roku z čerstvého zeleného Kampotského korenia vyrobil .pepper...field svetový unikát – lyofilizované Kampotské korenie, ktoré suší mrazom so soľným kvetom v ČR. Zo 14 000 produktov z celého sveta vyhrali ako prví Česi v histórii najvyššie gastronomické ocenenie sveta – GOLDEN FORK, ktorú získalo iba 14 produktov na svete. 500 porotcov hodnotilo niekoľko mesiacov v slepých testoch chute všetkých delikates sveta – kvalitných rumov, kaviárov či syrov, za najlepšie ale vybrali práve lyofilizované korenie od .pepper..field.

Sušené Kampotské korenie

Čierne korenie

Je to nezrelé zelené korenie, ktoré sa zbiera na začiatku roku a po usušení na slnku sčernie. Prekvapí nielen lahodne intenzívnou chuťou, ale aj nečakanými podtónmi gáfru, doplneného o mätu, tymian a eukalyptus. Slnkom sušené čierne zrná sú ideálnym doplnkom k tmavému mäsu, steakom, hodí sa do omáčok a vďaka nádychu citrusov po rozdrvení je skvelým spestrením talianskych cestovín.

Biele korenie

Šampanské medzi koreniami. S bielym korením, ktoré poznáte, nemá nič spoločné. Klasické biele korenie v obchodoch je lúpané z nezrelého čierneho korenia a rýchlo zatuchne, preto ho nikto nemá rád. Pravé biele korenie je lúpané až zo zrelého červeného korenia (je to jeho jadro) a vďaka tomu získava vlastnosti, pre ktoré ich vyhľadávajú najlepší svetoví šéfkuchári – otvára chuťové poháriky a znásobuje chute v jedle.

Je skvelé na grilovanie s tmavými mäsami, namleté so syrmi, páruje sa s vínom a tapas. Výborne vyladí zeleninové polievky, noky, pesta, čokoľvek so zemiakmi, cestovinami, domácim pečivom, ázijskú kuchyňu či nátierky.

Červené a tmavo červené korenie

Dlhé čakanie na dozretie guľôčky korenia na červený plod prináša sladké Kampotské korenie plné fruktózy, ktorá sa po rozhryznutí v ústach rozvinie na chuť lesných plodov, jabĺk, ruží a šípok. Vďaka svojim vlastnostiam je sladkým kráľom vegetariánskej kuchyne, vhodné na šaláty aj ryby, morské plody, dezerty, vianočné pečenie či kokteily. Fantastické je aj na grilovanie zveriny, k zeleninovým polievkam, rizotám. Jeho extrémne sladkým variantom je exkluzívny výber z najzrelších guličiek, ktoré u nás nájdeme v podobe tmavo červeného Kampotského korenia, ktoré získalo 2 hviezdy Great Taste. Pozor! Nezamieňajte s ružovým Brazílskym korením, ktoré ale nie je korením!

Čerstvé Kampotské korenia

Lyofilizované zelené korenie

Svetový unikát – mrazom sušené čerstvé zelené solené Kampotské korenie. Špeciálny proces lyofilizácie uchováva maximálnu možnú chuť a kvalitu čerstvého zeleného korenia. Pri spojení s tekutinou alebo olejom gulička opäť nasiakne vlhkosť a chutí ako čerstvá. Perfektne sa hodí k steakom, na omáčky, do cestovín, ale aj na zapekanie a výrobu dezertov.

Fermentovanié korenie – prezidentská edícia

Vzácna edícia fermentovaného čerstvého korenia so soľným kvetom, ktorú pre nás pripravila rodina prezidenta KPPA z výberu najlepších guľôčok. Mäkké, jemné, svieže a menej pikantné zelené korenie k okamžitej konzumácii vyniká neopakovateľným aróma a hodí sa k mäsu, na omáčky, pesta aj na posypanie akéhokoľvek jedla na tanieri ako finálna bodka!

Zelené nakladané korenie

Čerstvé zelené Kampotské korenie v soľnom náleve. Šťavnatá guľôčka, ktorá vám vytvorí explóziu korenia v ústach! Spolu s lyofilizovaným korením ide o veľmi intenzívny variant čerstvého korenia, ktorý je vhodný do omáčok, k mäsu, na šaláty, omelety, cestoviny, polievky, syry či čokoľvek, čo milujete s čerstvým korením!