V priestore súčasných domácností kuchyňa zohráva dôležitú úlohu. Bez preháňania sa dá označiť sa ozajstné srdce domova, za miesto, kde sa rozvíja rodinný život a kde sa rodí láska, ktorá – ako vieme – prechádza cez žalúdok.
Zariaďovať kuchynské prostredie v byte je dnes pomerne ľahká, ba dokonca celkom príjemná činnosť. Či už ide o malé zákutie čajovej kuchynky vyčlenené niekde v kúte obytnej haly, alebo rozsiahlu „vývarovňu“ v samostatnej miestnosti, či sa zvažujú predstavy o romantickej kuchyni, kde sa každý deň vypeká vo veľkom, alebo pôjde len o reprezentatívny priestor, v ktorom sa ledva zohrieva pizza v mikrovlnnej rúre, vždy sa hravo nájde adekvátne riešenie.
Interiérový i dizajnérsky trh je plný skvelých nápadov, prináša veľkorysé možnosti aj praktické zlepšováky. Každý, kto zariaďuje alebo vylepšuje svoju kuchyňu, má po ruke „celý internet“ rád či inšpiratívnych obrázkov, môže sa zároveň spoľahnúť na veľký výber dodávateľov aj výrobcov, ktorí ponúkajú skvelé riešenia. Inými slovami: kuchyne ešte nikdy neboli lepšie.
Ako sa teda pustiť do tvorivého procesu – dizajnérskeho návrhu želanej kuchyne? V ideálnom prípade je skvelé prizvať si na pomoc odborníkov – architekta/architektku alebo interiérového dizajnéra/dizajnérku. V pomerne rozšírenej predstave sa taká spolupráca spája s elitárstvom; ľudia sa domnievajú, že ich architekt bude stáť veľa peňazí, že im nanúti svoje predstavy a popletie vkus.
V skutočnosti je však jeho úloha veľmi užitočná – sprevádza klientov celým procesom zariaďovania, usmerňuje ich dobrými radami či dlhoročnými skúsenosťami a koriguje ich nesprávne alebo príliš nerealistické predstavy. Dobrý bytový architekt načúva klientom, chápe ich prevádzkové aj estetické požiadavky, a predovšetkým rieši komplikácie, ktoré sa vždy vyskytnú – či už v priestorových limitoch, technických alebo konštrukčných ťažkostiach a podobne. Býva pravidlom, že architekt vlastne šetrí financie, alebo ich míňa rozumnejším spôsobom. Zamestnanie bytového architekta je služba, ako každá iná – napríklad ako zamestnanie kaderníka. A podobne, ako pri službách, aj v architektonickej praxi platí, že základom je ľudská blízkosť. Len zo vzájomnej dôvery a porozumenia sa môže zrodiť úspešný interiérový projekt.
Ak sa nedarí nájsť toho správneho architekta, alebo sa jeho pomoc vyhodnotí ako nepotrebná, niet najmenšej prekážky pustiť sa do navrhovania sám. Mnohí dodávatelia kuchýň majú podrobne spísané pravidlá správne navrhnutého pracovného prostredia. Stačí sa teda pridŕžať týchto rád, pochopiť ergonomické zákonitosti či s triezvym pohľadom zhodnotiť svoje očakávania a kuchynské prostredie ľahko rozvrhnete s prihliadnutím na účelnosť.
To je prvý krok: vymyslieť dobre organizovanú prevádzkovú štruktúru. Jej podoba je ovplyvnená jednak priestorovými danosťami bytu, teda tým, aká veľká môže byť kuchyňa, ako sa spája so zvyškom príbytku, kde sú jej technologické či inštalačné obmedzenia a akým spôsobom sa človek v priestore cíti dobre. Na druhej strane prevádzkovú podobu ovplyvňujú návyky používateľov – teda to, akým spôsobom sa človek v kuchyni realizuje. Ak sa na začiatku dobre zvážia a vyriešia funkčné i priestorové rébusy, už sotvačo skalí správnu kuchyňu. Pri je rozvažovaní vždy pomôže realistická perspektíva – je dobré, osvojiť si sedliacky poctivé uvažovanie, ktoré skrotí príliš odvážnu fantáziu. Pomôže, ak nad každým problémom pouvažujete s otázkou: „Ako by to riešila praktická gazdinka alebo skromný gazda?“. V praxi sa naozaj stáva, že úspech kuchynského riešenia stroskotá na priveľkých očakávaniach. Ľudia zabúdajú, že ide LEN o kuchyňu, malú čiastku každodenného života, ktorá nedokáže vyriešiť všetky problémy.
Keď sa podarí vymyslieť primerané priestorové členenie kuchyne, nadchádza druhá fáza projektu: dať jej nejaký estetický výraz. V tejto otázke je navrhovanie oveľa menej spútané. Dokonca je žiadúce nespútane vyjadriť svoj vkus, to čo sa človeku páči a po čom túži.
Aj v otázke formálneho stvárnenia kuchyne, teda toho, akú výslednú podobu získa, má k dispozícii mnoho rád. Našťastie ich je toľko, že určite nájde tú správnu, ktorá vystihne jeho osobné preferencie. Ak sa dobre cíti v usporiadanom, zjednodušenom interiéri, obľúbi si zvolanie modernistických návrhárov „menej je viac“ („less is more“), ak však uprednostňuje opačnú polohu, pridŕža sa postmoderného „menej je nuda“ („less is bore“). Môže bezhlavo sledovať trendy, alebo ich blahosklonne odmietnuť v snahe o nadčasovosť, môže sa tešiť z prísnosti purizmu ale aj uvoľneného eklektizmu, môže svoju vysnívanú kuchyňu vyšperkovať v módnych tendenciách „vintage“ alebo vidieckeho retra alebo sa utiahnuť do príťažlivého režimu „škandinávskej citlivosti“. V tomto ohľade je nadšenie namieste, pretože súčasný trh je naklonený individuálnemu zmýšľaniu a umožňuje pohodlné zariaďovanie v akomkoľvek preferovanom štýle.
Ďalší zdroj optimizmu, ktorý ľahko prispeje k radostnému pocitu pri kuchynskom vymýšľaní je otázka pokroku. Popri dobre vymyslenej organizácii a veľkej palete štýlov zasahuje do kuchynského riešenia i technická zložka, a tá dnes, vďaka intenzívnemu vývoju, ponúka množstvo dômyselných možností.
Výber je naozaj nepreberný – mimoriadne zaujímavé materiály, rafinovane prešpekulované detaily, konštrukčné výmysly, a predovšetkým fascinujúci svet kuchynských technológií robí z domácej kuchyne magické miesto, kde sa odvážny futurizmus stretáva so živou skutočnosťou. Stačí spomenúť kadejaké technické vylepšenia rúr, sporákov alebo umývačiek riadu, o ktorých píšeme na iných miestach tohto časopisu, alebo celú veľkú tému inteligentnej integrácie, keď sa spotrebiče priamo zapájajú do digitalizovaného sveta. Nie sú to však len technické výstrelky, ktoré pokrok prináša. Vďaka nemu sa čoraz viac efektívnych riešení stáva dostupnejších, finančne menej náročných a spoľahlivejších.
Text: Michal Lalinský
Foto: Archív firiem