Kuchynské spotrebiče s múdrym dizajnom

 

 

Časy, kedy v kuchyni kraľovalo ohnisko a na použitý riad muselo stačiť vedierko, sú dávno preč. Ohnisko nahradili sofistikované systémy na prípravu jedál a vedierko super šikovné umývačky riadu. Od prvých kuchynských pomocníkov tiež uplynulo už pár desiatok rokov. Dnes sú najmodernejšie kuchyne vybavené vstavanými spotrebičmi s neuveriteľnými vlastnosťami.

 

Predstava o dokonalej kuchyni plnej samostatne pracujúcich prístrojov sa pritom postupom doby mení. V posledných rokoch nasadil dizajn kuchynských spotrebičov závratné tempo a prináša do našich kuchýň rok čo rok nové technológie, funkcie a nové pohľady. Spotrebiteľ má široký výber a tiež sa stáva viac vyberavým. To, čo ho však teraz najviac zaujíma, je úspora peňazí a životného prostredia. Samozrejme za predpokladu dokonalo fungujúcich elektrospotrebičov s krásnym dizajnom, minimálnou hlučnosťou a ak je to možné, tiež s minimálnou údržbou.

 

V dizajne kuchynských spotrebičov dnes môžeme pozorovať dva základné smery. Minimalistické kuchyne zdobiace hladké, plynulé a ničím nerušené línie sa vybavujú dokonale a takmer neviditeľne vstavanými spotrebičmi s digitálnymi displejmi, plochými čelnými maskami a neutrálnou farebnosťou, vychádzajúcou z použitých materiálov, väčšinou z antikoru a skla. Naopak, kuchyne zostavené tradičným spôsobom tak, že výraznejšie oddeľujú jednotlivé funkčné sekcie (varné centrum, umývacie a prípravné plochy, separované úložné priestory), často využívajú voľne stojace spotrebiče v retro dizajne. Upútajú nás veľkými ovládačmi, štýlovo zdobenými čelnými maskami a výraznou farebnosťou.

 

Moderný kuchynský spotrebič má prívlastok ECO

Celosvetový trend šetrenia energiou núti výrobcov vytvárať produkty, ktoré výrazne obmedzujú spotrebu, pri súčasnom zvyšovaní efektivity. Jedným z najdôležitejších ukazovateľov, podľa ktorých určujeme vlastnosti spotrebičov, je energetická trieda. Označenie A až G určuje výhodnosť spotrebičov, a to bez ohľadu na ich veľkosť alebo výkon. Najvhodnejšou triedou je trieda A. Na európskom trhu horšie triedy už prakticky miznú. Európska únia tento trend podporuje a najnovšie schválila nariadenie týkajúce sa chladiacich zariadení, podľa ktorého od januára 2010 už nebude možné predávať chladničky, mrazničky a ich kombinácie v horšej triede ako A. A práve pri chladiacich zariadeniach ide pokrok rýchlo dopredu. Nastupujú výrobky s triedou A+, ktoré majú ešte o štvrtinu nižšiu spotrebu, alebo dokonca A++ dosahujúcu len polovicu spotreby triedy A.

Vysokú efektivitu spotrebičov pri nízkej spotrebe energie zaručujú niektoré nové funkcie. Moderné chladničky napríklad ponúkajú možnosť automatického krátkodobého zníženia teploty vo chvíli, keď do nich vkladáme viac novo nakúpených potravín. Znižuje sa tým záťaž chladničky, ktorá inak musí zakaždým zvyšovať svoj výkon. Mnohé chladničky ponúkajú tiež oddelené boxy, ktoré sa prispôsobujú konkrétnym potravinám. Zeleninu a ovocie je tak možné udržiavať pri vyššej vlhkosti, čo zaručuje dlhšie trvajúcu čerstvosť. Ďalšou praktickou funkciou je svetelný a zvukový výstražný signál, ktorý upozorňuje na nebezpečný výkyv teploty alebo zle zatvorené dvere mrazničky. Funkcia rýchleho zmrazovania zasa umožňuje dočasne nastaviť maximálny výkon pre rýchle zmrazenie vložených potravín.

Výkonnými pomocníkmi, ktorý dnes nechýbajú takmer v žiadnej domácnosti, sú umývačky riadu. Výrazne šetria čas i vodu. Z hľadiska úspory energie posudzujeme ich energetickú účinnosť a umývací a sušiaci výkon. Najmodernejšie umývačky riadu majú všetky tieto ukazovatele v triede A. Skutočnú úsporu vody potom pocítime pri tých, ktorým stačí do 12 l na jeden umývací cyklus. Odložený štart a funkcia kľudového režimu umožňujú odložit spotrebu energie mimo špičku.

Okrem ekonomických výhod majú moderné spotrebiče s nízkou spotrebou významný ekologický dopad. Nižšie nároky na výrobu energie pomáhajú prírode. Naviac sa nebezpečné freóny narušujúce ozónovú vrstvu nahrádzajú chladiacimi plynmi, ktoré neobsahujú žiadny fluór, chlór ani bróm.

 

Ticho a komfort

Filozofia súčasného bývania stojí na princípe integrácie funkčných zón do priestorových celkov. Kuchyne sú veľmi často súčasťou veľkých obytných miestností spoločne s jedálňou a obývacou izbou. Preto sú na pracujúce kuchynské spotrebiče kladené vysoké nároky z hľadiska hlučnosti. Výrobcovia domácich spotrebičov musia pri každom svojom výrobku udávať jeho hlučnosť pri najvyššom výkone. Najtichšie odsávače pár dosahujú hladinu hluku až okolo 30 dB. To je menej ako bežný pouličný hluk. Najtichšia umývačka riadu dosahuje hladinu 40 dB, čo je podobné tlmenému hovoru. Ešte tichšie dokážu byť chladničky, okolo 33 dB. Pritom 30 dB je úroveň, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča pre nerušený spánok.

Medzi spotrebičmi, ktoré sa starajú o prípravu jedál, dnes nájdeme systémy, ktoré ju ešte viac uľahčujú. Vďaka moderným rúram môžeme mať výborné jedlo bez toho, aby sme nevyhnutne museli byť vynikajúcimi šéfkuchármi. Kombinované parné rúry zabezpečujú šťavnaté jedlo s chrumkavou kôrkou vďaka kombinácii úspornej úpravy v pare a záverečného krátkodobého zapekania. Kompaktné rúry na pečenie s ventilátorom zase umožňujú piecť celé menu naraz, bez toho, aby sa navzájom miešali chute jednotlivých chodov.

 

Ľahká manipulácia, minimálna údržba a bezpečnosť

K predstave o komfortnom kuchynskom spotrebiči patrí tiež čo najjednoduchšia manipulácia a ľahká údržba. Mnoho moderných prístrojov sa ovláda intuitívne, bez potreby zložitých kombinácií pri zadávaní programov. Zároveň majú takmer bezúdržbovú úpravu. Pohodlne zasúvacie ovládače rúry na pečenie novej generácie zabraňujú vniknutiu špiny pri grilovaní alebo vyprážaní. Niektoré spotrebiče majú špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá eliminuje otlačky prstov. Tie sú zreteľné zvlášť na bežných povrchoch ako je oceľ alebo hliník. Do povedomia spotrebiteľov sa dostala aj nová funkcia vnútorného samočistenia rúr na pečenie, pyrolýza. Pripálené zvyšky vo vnútri sa pri vysokých teplotách spaľujú na popol. Zároveň s tým sa spúšťa automatická funkcia zatvárania dverí, ktorá bráni popáleniu. Dvierka si tiež zachovávajú nízku povrchovú teplotu pri plnej prevádzke. Najmodernejšia funkcia udrží aj po hodine pečenia pri teplote 200 °C teplotu dvierok len okolo 40 °C. Veľa spotrebičov sa pýši aj antibakteriálnymi úpravami, ktoré udržujú vnútorné prostredie prístroja bezpečnejšie. Týka sa to umývačiek riadu i chladničiek.

 

Nové pohľady na design kuchynských spotrebičov

Najväčší výrobcovia kuchynských spotrebičov múdro investujú do budúcnosti. Prostredníctvom prestížnych dizajnových súťaží dávajú priestor pre inovatívne nápady mladých návrhárov. Tí potom nekompromisne posúvajú a rozširujú hranice dizajnu v tejto oblasti. Uvidieť svetlo sveta potom môže umývačka riadu, ktorá nepotrebuje žiadne umývacie prípravky. O dokonalé umytie riadu sa postará len silný prúd vody. Rovnako nápadito pôsobí chladnička s mnohými izolovanými boxami na potraviny, ktoré ich udržujú v presne danej teplote a naviac sú odnímateľné, takže je možné ich používať na cestách alebo výletoch. Svet kuchynských spotrebičov sa presúva zo sveta science fiction do reálneho života a prezentuje pritom vážny záujem ľudstva o budúcnosť planéty.

 

Text: Babeta Krátka, bytový dizajnér

Foto: Allmilmoe, Whirlpool, Miele