Objavte lahodné talianske chuťovky

Talianska kuchyňa je bezpochyby jednou z najbohatších a najobľúbenejších kuchýň na svete. Jej rozmanitosť, kvalita surovín a zaujímavá kombinácia chutí je pre milovníkov gastronómie po celom svete neodolateľnou. Od severu po juh, od pobrežia po vidiek, talianske jedlá ponúkajú nekonečné množstvo možností a prekvapení.

Vydajte sa s nami na cestu cez krajiny talianskych chutí, ktoré zahŕňajú všetko od jednoduchých, ale dobre vyvážených kombinácií až po zložité, viacchodové hostiny. Nech už ste nadšeným kuchárom, vášnivým degustátorom alebo len obdivovateľom dobrého jedla, talianska kuchyňa má pre každého niečo špeciálne. Každý mesiac vám prinesieme skvelé talianske recepty, ktoré sme pre vás vybrali v spolupráci s Perfetto.sk. Keďže sa nám blíži jar a Veľká noc, začneme receptami vhodnými pre toto obdobie.

Minestrone al peperoncino

Čo budeme potrebovať:

 

Postup:

  • Sterilizovaná svetlá fazuľa  350g
  • Sterilizovaný hrášok  150 g
  • Čínska kapusta  300 g
  • Mrkva  2 ks
  • Stonkový zeler  1 ks
  • Červená cibuľa  2 ks
  • Zemiaky  2 ks
  • Cesnak strúčik  2 ks
  • Menší pór  1 ks
  • Peperoncino v olivovom oleji  1 čl
  • Olivový olej  0,1 l
  • Celé čierne korenie  Podľa potreby
  • Soľ hrubozrná  Podľa potreby
  • Parmezán  50 g
  • Petržlenová vňať  Na dekoráciu
 

K príprave polievky si nachystáme hrniec, ponorný mixér a základnú zeleninu si očistíme, umyjeme a narežeme.

V hrnci rozpálime olivový olej a osmažíme cibuľu s mrkvou. Po 10 minútach pridáme pokrájané zemiaky na plátky a následne pór a cesnak.  Spolu ešte restujeme a podlejeme vodou, tak aby bola zelenina jemne ponorená. Pridáme narezanú čínsku kapustu, cuketu, stonkový zeler a lúpané paradajky San Marzano. Následne zeleninu okoreníme, osolíme a povaríme asi 30 minút.  Prihodíme sterilizovanú fazuľu aj s nálevom, taktiež sterilizovaný hrášok a dovaríme podľa konzistencie zeleniny (aby bola na skus mäkká).

V závere odoberieme časť polievky a rozmixujeme ponorným mixérom, potom túto hmotu naspäť vlejeme do základnej polievky (polievku nám to jemne zahustí a vytvorí jej  príjemnú konzistenciu).  Podľa potreby ešte dochutíme a pridáme peperoncino, kvapky olivového oleja a strúhaný parmezán.

Servírujeme spoločne pre všetkých hostí v mise v ktorej polievku dozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s pohárom ľahkého červeného vína, ktoré vďaka svojej jemnej acidite a tanínom bude skvelým spoločník k tomuto pokrmu. 

 

 

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e. 


 

Veľkonočná torta Pasqualina

Čo budeme potrebovať:

 

 

  • Olivový olej (cesto)  2 PL
  • Voda (cesto)  300 g
  • Čerstvý špenát (plnka)  400 g
  • Šalotka (plnka)  1 ks
  • Ricotta (plnka)  250 g
  • Parmezán (plnka)  200 g
 
  • Vajíčka (plnka)  8 ks
  • Olivový olej  Podľa potreby
  • Drvený majorán (plnka)  Podľa chuti
  • Soľ (plnka)  Podľa chuti
  • Čierne korenie (plnka)  Podľa chuti
  • Muškátový oriešok (plnka)  Podľa chuti

 

Postup

Torta Pasqualina je slaný koláč, ktorý sa zvyčajne jedáva počas Veľkej noci aj vďaka sezónnymi surovinám, ktoré v ňom využívame. 

Začneme so samotnou prípravou plnky. Umyjeme a osušíme si špenát. Cibuľu si nakrájame na malé kúsky a opražíme ju na olivovom oleji vo väčšej panvici. Keď je cibuľa sfarbená do zlatista pridáme listy špenátu, soľ a majoránku.

Keď sme si špenát podinstovali, odstavíme ho a necháme vychladnúť. Nastrúhame si parmezán a v miske rozmiešame ricottu, soľ, nastrúhaný parmezán a muškátový oriešok.

Prechladnutý špenát si preložíme na dosku, pokrájame na malé kúsky a následne vložíme do misy kde ho zmiešame s dvoma vajíčkami. Do tejto hmoty pridáme zmes z ricotty a parmezánu.

Priprava cesta: v mise si zmiešame múku, vodu, soľ a olivový olej. Rukami začneme spracovávať cesto kým sa nám suroviny nespoja. Následne si cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Na doske cesto ešte rozpracujeme kým nebude vláčne.

Hotové cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na tenký okrúhly plát. Pripravíme si okrúhly plech, ktorý vymastíme olivovým olejom. Prvú časť cesta vložíme do plechu, preložíme okraje za kraj formy a cesto potrieme olivovým olejom a priložíme ďalším plátom vyvaľkaného cesta.

Vezmeme si vopred pripravenú plnku a naplníme ňou cestom vyloženú formu. Po naplnení spravíme lyžicou do plnky 6 jamiek. Do každej jamky rozbijeme jedno celé vajíčko. Takto pripravený koláč prekryjeme ďalším plátom cesta, ktorý potrieme olivovým olejom a priložíme ďalším plátom cesta. Takto navrstvené cesto nám v konečnom dôsledku vytvorí pekný efekt po upečení.

Okraje cesta orežeme tak aby nám ostal cca 1,5 okraj. Tento okraj prstami postupne zahýname od okraja formy smerom do vnútra čím vytvoríme pekný dekór koláča. Hotový koláč potrieme olivovým olejom a na niekoľkých miestach prerežeme alebo prepichneme vidličkou.

Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 60-70 minút, podľa typu rúry.

Takto upečený slaný koláč môžeme servírovať na teplo i na studeno. K tomuto typu jedla odporúčame podávať minerálne biele víno I Feudi di Romans Fysi.

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e.


 

Veľkonočná paska

Čo budeme potrebovať:

   
  • Voda  150 g
  • Vlažné mlieko  260 g
  • Sušené mlieko  50 g
  • Zmäknuté maslo  60 g
  • Vajcia  2 ks
 
  • Hnedý cukor  2 PL
  • Jačmenný slad  1 PL
  • Soľ  1/2 ČL
  • Kvások Lievito Madre (nakvasený)  180 g
  • Vajce (na potretie)  1 ks

 

Postup:

Múku spolu so sušeným mliekom preosejeme do misy. Pridáme zvyšné ingrediencie a mixérom vymiesime elastické, jemné cesto ktoré sa odliepa od stien misy. Zo začiatku bude cesto riedke no je potrebné ho miesiť aspoň 15-20 minút. Cesto sa však nesmie trhať. 

Hotové cesto necháme kvasiť pri izbovej teplote 8-10 hodín alebo pokiaľ nám zdvojnásobí svoj objem. Cesto môže kvasiť aj v chladničke cez noc. Na druhý deň si cesto rozdelíme na 2 časti a pripravíme si 2 menšie bochníky alebo si cesto necháme v celku a pripravíme 1 väčšiu veľkonočnú pásku. My sme si pre tento recept zvolili 1 pásku.

Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých častí. Zo 4 častí si spravíme guličky. Poslednú piatu časť cesta si rozdelíme na 4 menšie guličky z ktorých si vytvarujeme dlhšie valčeky, ktoré okolo seba omotáme. Väčšie guličky si dáme do okrúhlej formy a ukladáme ich blízko seba, cez stred pridáme zmotane vrkoče. Pasku môžeme prepliesť aj do tvaru vianočky alebo spraviť klasickú guľu, ktorú môžeme ľubovoľne dozdobiť.

Takto pripravený bochník necháme kvasiť ešte 2-4 hodiny až do zdvojnásobenia objemu. Pred pečením si vrch pasky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pasku pečieme na 220°C prvých 10 minút a následne teplotu stiahneme na 180°C a dopekáme ešte 20-30 minút do zlatista. Prajeme Vám dobrú chuť!

 

PERFETTO10 - kupón na 10% zľavu na celkový nákup, platí pri objednávke nad 25e. 


 

Všetky ingrediencie použité v receptoch nájdete tu: Talianske potraviny | Perfetto.sk