Sezóna slovenskej zeleniny je tu a odštartovala s plnou parádou!

Nadšenci zdravého stravovania a milovníci domácej kuchyne, tešme sa - sezóna slovenskej zeleniny je tu a odštartovala s plnou parádou! Po mesiacoch čakania a s nadchádzajúcimi slnečnými dňami sa môžeme tešiť na čerstvé, miestne produkty, zeleninu plnú chuti a živín.

Tradícia, čerstvosť aj chuť

Každý rok prináša jar na naše polia a záhrady pestrosť plodov a bohatstvo prírody. Slovensko má bohatú tradíciu pestovania rôznych druhov zeleniny, od klasických uhoriek a paradajok po menej bežné plodiny, ako sú špargľa, špenát alebo baklažán. Toto obdobie prináša so sebou nielen čerstvé chute, ale aj výhody pre zdravie a životné prostredie.

 

Jednou z hlavných výhod konzumácie sezónnej zeleniny je čerstvosť a plnosť chuti. Zelenina, ktorá je zozbieraná až po dozretí, má bohatší chuťový profil a vyššiu nutričnú hodnotu v porovnaní s tými, ktoré boli zozbierané skôr a prevezené na dlhé vzdialenosti. Okrem toho podpora miestnych farmárov a pestovateľov znižuje ekologickú stopu z hľadiska dopravy a podporuje udržateľné praktiky poľnohospodárstva.

 

Benefity pre náš organiznus

Okrem toho je konzumácia sezónnej zeleniny prospešná pre naše zdravie. Tieto plodiny sú často bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém, chránia pred chorobami a pomáhajú udržiavať zdravú váhu. Navyše, mnohé z nich obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zlepšuje celkovú úroveň energie.

 

Sezóna slovenskej zeleniny nie je len časom hojnosti, ale aj príležitosťou na objavovanie nových chutí a receptov. Mnohí ľudia si v tomto období užívajú experimentovanie s rôznymi druhmi zeleniny a vytváranie zdravých a chutných jedál.

Pre tých, ktorí milujú varenie, príchod sezónnej zeleniny je ako dar z nebies. Jednou z takýchto aktuálnych sezónnych zelenín je už vyššie spomínaná špargľa. Vďaka jej neuveriteľným vlastnostiam, ju môžeme považovať za malý zázrak. Obsahuje veľmi málo kalórií, zato má bohatý obsah minerálov a vitamínov. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov spomaľuje starnutie a pôsobí protizápalovo, tiež znižuje cholesterol a krvný tlak. Tak čo si z nej pripravíme? Všetky sezónne plody priamo z poľa farmára až k vám domov či do práce doručí kuriér, stačí si vybrať a objednať na webovej stránke Môj Trh. 

Využite 10% zľavu na svoj prvý nákup sezónnych produktov s kupónom v tvare "topkuchyna". Kupón je platný do konca mája. 

A tak, ako slnko stúpa na oblohu a príroda sa prebúdza, nezabudnite sa potešiť výhodami sezónnej slovenskej zeleniny. Nielenže podporíte miestnych pestovateľov a udržateľné poľnohospodárske praktiky, ale tiež sa budete tešiť z bohatej chuti a výživových benefitov, ktoré toto čarovné obdobie prináša. Poďme sa teda pustiť do varenia a objavovať nové chute a radosti, ktoré nám príroda ponúka!

Viac zaujímavých informácií ale najmä mnoho kvalitných sezónnych potravín nájdete na webovej stránke Môj Trh a na blogu Môj Trh.

Text: Redakcia

Foto: Môj Trh