Tajomstvo exotických kontinentov v čerstvo praženej káve

Káva je pre mnohých z nás samozrejmosťou, bez ktorej si už nevieme predstaviť ráno, zavŕšenie obednej prestávky či posedenie s priateľmi. Niekto považuje za vrchol kávovej kultúry zaliatie instantného prášku vriacou vodou, iný si z jej prípravy robí každodenný rituál. Viete však, že jej cesta na váš stôl je spojená s množstvom zaujímavostí? Niekoľko z nich si priblížime v tomto článku.
 
Skutočnou vlasťou kávovníka je Afrika – Etiópia. Odtiaľ bola káva prenesená do Arábie, ktorá je v súčasnosti považovaná za jej kolísku. Teraz sa kávovníky pestujú po celom svete, všade tam, kde je pre ich rast priaznivé podnebie a vhodné podmienky. Každé takéto miesto, každý svetadiel zanechá v káve svoje jedinečné kúzlo a tým ju robí ešte zaujímavejšou.

OD KÁVOVNÍKA PO ESPRESSO

Kávovníky počas rastu potrebujú dostatočné množstvo vlahy aj slnka, preto sa pestujú najmä vo vlhkom tropickom pásme. Druhov kávovníkov je pomerne veľa, medzi najznámejšie a najdôležitejšie patria Coffea arabica (kávovník arabský), Coffea robusta – canephora (kávovník robusta), Coffea liberica (kávovník liberijský).
 
Praženie kávy a dosiahnutie určitého stupňa praženia určuje jej chuťovú charakteristiku, ale zo všetkého najviac prevládajú dve základné a to je kyslosť a horkosť. Pomer týchto dvoch charakteristík je jednoduchý. Čím vyšší stupeň praženia, tým sa potlačuje kyslosť a vystupuje horkosť a naopak.

 

Aby ste si mohli vychutnať vyváženú chuť svojho espressa, potrebujete kvalitnú kávu. V pražiarni kávy Coffee Dream pražia kávové zrno určené na espresso na stupeň praženia medzi HIGH ROAST (stredné) a CITY (tmavšie až stredne hnedé praženie). Tento spôsob praženia bol zvolený najmä preto, aby sa potlačila horkosť výslednej kávy a nechala sa vyniknúť skutočná chuť a kvalita čerstvo praženej kávy.
 
V pražiarni je tiež možné dohodnúť si stupeň praženia podľa priania zákazníka. Samozrejme v pražiarni a predajni Coffee Dream alebo v e-shope nájdete aj kávy s rôznym pražením vhodné pre alternatívnu prípravu kávy a mnoho ďalšieho. Svet kávy každým rokom prinesie niečo nového, nepoznaného. Je to neuveriteľný svet podmanivých kávových chutí a vôní.