Palacinková torta s mascarpone, hroznom a figami

Počet porcií: 12 – 16

Čas prípravy: 1 hodina 10 minút

Čas tuhnutia: ideálne do druhého dňa

Potrebujeme: panvicu na palacinky, okrúhlu tortovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm

Úroveň: stredný

 

SUROVINY

 

 

POSTUP

Palacinky:

5 vajec

štipka soli Kania

20 g kryštálového cukru Belbake

180 g hladkej múky Belbake

50 g kakaa Belbake

500 ml plnotučného mlieka Pilos

80 g prepusteného masla (ghee) Pilos

 

Plnka:

500 g roztierateľného tvarohu Pilos

200 g mascarpone Lovilio

100 g práškového cukru Belbake

500 g kyslej smotany Pilos (30 %)

12 čerstvých fíg

200 g bieleho hrozna

200 g tmavého hrozna

1 hrsť čerstvej mäty

  Palacinky:

V mise zmiešame vajcia, štipku soli a cukor.

Tip: Cukor do cesta pridáme v malom množstve, aby sa nám palacinky pri smažení nepripaľovali. 

Postupne pridávame cez sitko preosiatu múku a 20 g kakaa a postupne prilievame mlieko. Premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odstáť v chladničke. Palacinky smažíme na prepustenom masle.

Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Pozrite si postup ako pripraviť prepustené maslo.

Plnka:

V druhej mise zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor a kyslú smotanu.

Z umytých a osušených 6 fíg odstránime stopky a pozdĺžne ich prekrojíme na polovice.  

Dno tortovej formy potrieme vrstvou krému. Palacinku zabalíme a uložíme do formy spojom nadol. Takto pripravíme aj zvyšné palacinky a do medzier, ktoré nám vo forme vznikli, dôkladne povtláčame ovocie a krém.

Tip: Snažíme sa vyplniť každý voľný priestor, aby sa torta po stuhnutí nerozpadala.

Zvyšným krémom natrieme povrch torty a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do nasledujúceho dňa.

SERVÍROVANIE:

Palacinkovú tortu servírujeme posypanú zvyšným kakaom a dozdobenú mesiačikmi fíg, hroznom a lístkami mäty.