Pečená kačka na červenom víne s mandľami a so zemiakovou kašou

Počet porcií: 4 – 6

Čas prípravy: 2 hodiny

Potrebujeme: veľký plech, sitko, mixér

Úroveň: stredný

 

Suroviny:

 

 

Postup:

1 celá kačica

soľ Kania

mleté čierne korenie Kania

0,5 l červeného suchého vína

6 bobkových listov Kania

1,5 kg zemiakov

125 g masla Pilos

olivový olej Primadona

2 lyžice hladkej múky Belbake

3 lyžice ríbezľového džemu Maribel

šťava z ½ citróna

100 g mandlí Alesto

2 zväzky lahôdkovej cibuľky

 

Kačica:

Kačku deň vopred osolíme a necháme odležať v chladničke.

Na druhý deň ju preložíme na plech, okoreníme, podlejeme vínom, pridáme bobkové listy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.

Tip: Podľa potreby môžeme pridať aj vodu.

Zemiakové pyré:

Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode. Na panvici roztopíme 55 g masla s olejom.

Zemiaky precedíme a trochu vody z nich odložíme. Rozmixujeme ich, prilejeme maslo s olejom a podľa potreby odloženú vodu. Vymiešame kašu a osolíme.

Zápražka:

V panvici s olejom roztopíme 55 g masla, prisypeme múku a restujeme, kým zápražka získa zlatistú farbu.

Omáčku z kačice precedíme a privedieme do varu. Lyžicou pozbierame tuk, aby nebola príliš mastná. Pridáme džem, rozmiešame metličkou a zahustíme zápražkou. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na miernom ohni varíme približne 5 minút.

Na suchej panvici opečieme mandle, ktoré potom nasekáme a preložíme do misky. Na panvicu dáme olej s lyžicou masla, na ktorom sprudka orestujeme biele časti cibuľky.

 

Servírovanie:

Na tanier naservírujeme kašu s kačkou. Pridáme orestované cibuľky, prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou cibuľky a mandľami.

Tento a ďalšie skvelé recepty nájdete ja s videopostupom na kuchynalidla.sk